Back to news

Vizita directorului INP la Moscheea Esmahan Sultan din Mangalia

Published on 01.02.2015

Directorul General al Institutului National al Patrimoniului, arh. Radu-Petre NAstase, aflat in vizita la Mangalia, a vizitat Moscheea "Esmahan Sultan", unde a asistat la slujba de la pranz.

Moscheea „Esmahan Sultan" din Mangalia este cel mai vechi lăcaș de cult musulman din România, ridicat în anul 1575. Este înconjurată de cimitirul mahomedan ce conține morminte vechi de peste 300 de ani.

Clădirea, situată pe str. Oituz nr. 1, este înscrisă în Lista monumentelor istorice din județul Constanța cu codul LMI CT-II-m-A-02901 sub numele de Geamia „Esmahan Sultan".

Comunitatea turco-tătară numără la Mangalia, în prezent, mai bine de 3.000 de credincioși musulmani. Dintre aceștia, vârstnicii sunt cei care vin în fiecare zi la rugăciunile rituale. La cele două sărbători ale islamului, Idul Fitr și Idul Adha, geamia "Esmahan Sultan" devine neîncăpătoare.

În perioada comunistă, moscheea a ajuns într-un stadiu avansat de degradare însă după 1989 Primăria Municipiului Mangalia s-a ocupat de restaurare.

În anul 2008, moscheea a trecut printr-un nou proces de restaurare totală, costurile lucrărilor, de peste un milion de euro, fiind suportate de un om de afaceri turc. A fost restaurata şi fântâna din curte, care nu mai funcţiona din anul 1959 şi s-a mai construit o clădire în care credincioşii musulmani să se purifice înainte de a participa la slujbă. Fântâna este înconjurată de stele şi pietre tombale din cimitir.

În prezent geamia poate fi vizitată de turiști și locuitorii orașului, iar hogea Halil Ismet de la Esmahan Sultan le prezintă acestora istoria lăcașului de cult.

text: Institutul National al Patrimoniului // foto: wikipedia.org


RELATED ARTICLES